Marco Klein Falckenborg, Rouwmaat Groep:

“Voorsorteren met modal shift” 

Via logistiek makelaars Manuel Jumelet en Soufiane Benslimane van de provincie Overijssel en Gelderland kwam Rouwmaat-CFO Marco Klein Falckenborg op het spoor van het Modal Shift Programma. “Interessant voor de stromen tussen de Rotterdamse haven en onze vestiging in Groenlo,” dacht Klein Falckenborg meteen. Rouwmaat is een groot familiebedrijf gespecialiseerd in grond, weg- & waterbouw, beton, mortels & vloerspecies, afvalontzorging, recycling & milieutechniek. Het bedrijf heeft vestigingen in Overijssel, Gelderland en Duitsland, en een opslagterrein van 16 hectare in Groenlo waar het betonpuin uit de Rotterdamse haven gescheiden wordt.

Deelname Modal Shift Programma
Klein Falckenborg: “Tot begin dit jaar gingen er vele honderden vrachtwagens met teerhoudend asfalt vanuit Groenlo naar Rotterdam, om na de thermische reiniging gevuld met betongranulaat terug te keren. Deze grondstoffen worden bij de Rouwmaat betoncentrales vervolgens verwerkt in haar eigen beton. Op advies van de logistiek makelaar werd er in overleg met Bob Rouwmaat een pilot georganiseerd. Tussen Kerst en Oud & Nieuw hebben we de truckladingen per schip vervoerd om te zien of het zou werken. Dat zag er veelbelovend uit. We hebben het een en ander doorgerekend en een aanvraag ingediend voor het Modal Shift Programma. En die is inmiddels gehonoreerd.”

Kansen modal shift
Hoewel Rouwmaat al beschikte over twee kades – een in Zutphen en een in Enschede – had het bedrijf niet eerder de shift naar het water overwogen. “Transport via het water is voor ons duurder dan via de weg. De kades gebruiken we al jaren voor overslag door derden. Om die nu opeens zelf te gaan gebruiken vergt wel een totaal ander manier van denken.” Dat lukt, zegt Klein Falckenborg, door te zien welke kansen de modal shift naar het water met zich meebrengt. Hij noemt niet alleen de besparing van CO₂ maar ook het omzeilen van de files op de oost-west corridors, die de komende jaren door de werkzaamheden van Rijkswaterstaat alleen maar blijven groeien. En: “Met die ruimte die vrij komt, kunnen we de capaciteit van onze vrachtwagens beter benutten en lege ritten minimaliseren.”

Uitdagingen 
Naast kansen zijn er ook hobbels te nemen. “De piekmomenten in de haven zijn wel een uitdaging voor ons. Want op het moment dat het schip aankomt moet die meteen worden leeggereden, om zo snel mogelijk ruimte te maken op de kade voor een volgend schip. Dat vereist een strakke planning, en goede afstemming met collega-transporteurs. Want een schip met grondstoffen komt overeen met 100 vrachtwagens! We merken ook dat dit voor onze mensen in de organisatie een grote verandering is. Voor sommige chauffeurs is het wennen, dat ze nu korte in plaats van lange stukken rijden.”

Duurzaamheid
Maar verandering is nodig, weet Rouwmaat. “We merken dat de markt in beweging is. Circulariteit wordt steeds belangrijker. De overheid eist dat 30% van de grondstoffen van beton in 2030 circulaire materialen zijn. Rouwmaat wil daarop voorsorteren. Daarom transporteren wij teerhoudend asfalt naar het westen voor de thermische reiniging en laten we betonpuin van sloopprojecten uit het dichtbebouwde westen komen, om hier weer te verwerken. Daarvoor is de modal shift heel interessant: met een schip kun je in een keer ruim 3000 ton puin transporteren.” Toevallige bijkomstigheid is dat het teerhoudende asfalt (dat Rouwmaat op de vloeistofdichte vloer in Groenlo opslaat voor transport) afkomstig is uit grootschalig wegonderhoud: de aanleiding voor Rijkswaterstaat om het Modal Shift Programma te starten. “Eigenlijk is Rouwmaat nu dubbel duurzaam bezig. De toepassing, productie en opslag van circulaire materialen is onze core-business. Met de verplaatsing van een groot deel van ons transport naar het water besparen we ook nog eens heel veel CO₂.”

Logistiek makelaar
Naast recycling is Rouwmaat actief op andere gebieden, zoals terreinontwikkeling, riolering en bestrating, circulaire sloop, afvalontzorging en productie van prefab beton en milieutechniek. Ook daar ziet Klein Falckenborg kansen voor de modal shift. Na de succesvolle eerste aanvraag bracht de logistiek makelaar hem op het idee voor een tweede: “In de Betuwe doen we een project waardoor we over een afstand van zo’n 40 km gebruik maken van de A15. Maar door de ligging aan de Waal is ook daar een overstap naar het water mogelijk. Manuel wees ons op de mogelijkheid om ook voor dat project en andere projecten, waarbij we een deel van het betreffende traject raken, een aanvraag te doen. Dat gaan we zeker proberen.”

Je moet het willen
“Voor Rouwmaat past dit in ons groeimodel. Maar er is wel een voorwaarde, namelijk intrinsieke motivatie. Je moet goed over je processen nadenken, bereid zijn daar anders over te gaan denken, en om de uitdagingen die erbij horen aan te gaan.”

Rouwmaat is een familiebedrijf gespecialiseerd in afvalverwerking en in duurzame bouw- en sloopdiensten, recycling van bouwmaterialen, logistiek en milieuvriendelijke oplossingen voor de bouw- en infrastructuursector, met vestigingen in Groenlo, Hengelo, Enschede, Zutphen, Ulft, Rijssen en Bocholt (Duitsland). Het bedrijf vervoert grondstoffen zoals betonpuin, asfalt, grind, zand en granulaat per vrachtwagen, onder andere tussen de havens van Rotterdam en eigen locaties of projecten in Oost-Nederland. Voor dit traject stapt Rouwmaat over op binnenvaartschipvoer. Met deelname aan het Modal Shift Programma beoogt het bedrijf een totale besparing van ruim 36.000 TEUeq voor eind 2027.