De Groene Corridor:

snellere en betrouwbare verbinding tussen Maasvlakte en Alphen aan de Rijn

Snelheid, betrouwbaarheid, verlaging transportkosten, betere bereikbaarheid van de provincie Zuid-Holland en bovenal een besparing van 3.200 ton CO2 per jaar. Een hele mondvol, en stuk voor stuk belangrijke doelstellingen die gerealiseerd worden door de logistieke partners die samen werken aan een groene verbinding tussen de Maasvlakte en Alphen aan de Rijn. Samen hebben ze de ambitie om te groeien van 12 naar 18 afvaarten per week. Dat scheelt nu al 60.000 FTL per jaar over de weg en concreet 5.2 miljoen wegkilometers.

De Groene Corridor is uitermate geschikt voor verladers die zoeken naar manieren om hun CO2 -uitstoot te reduceren. De betrouwbaarheid van de verbinding is meer dan 99%. Een belangrijk argument voor bedrijven als Heineken en Zeeman om voor deze groene verbinding te kiezen.

Fixed windows op deepsea terminals

Voor de winkelketen van Zeeman organiseert CCT het volledige transport vanaf de Rotterdamse haven naar het Zeeman DC in Alphen aan de Rijn of via de hub in Moerdijk. Peter van Veelen van CCT: ‘We varen rechtstreeks vanaf de terminals DDM en APMT naar het Alpherium. Het grote voordeel om via de hub van Moerdijk te gaan is dat de goederen meegaan op de West Brabant Corridor, die fixed windows heeft op een aantal deepsea terminals. Bovendien varen we op het traject Alphen aan de Rijn – Moerdijk met de Alphenaar, het schip dat volledig elektrisch vaart op ZESpacks, de batterij containers.’

Goedkopere barge

Voor Zeeman betekent dit naast een beter planbaar inkomend transport en een verlaging van transportkosten ook een aanzienlijke CO2-reductie. Dit helpt de MVO-manager van Zeeman, Arnaud van Vliet, om de duurzaamheidsdoelstelling van het bedrijf te realiseren dat er naar streeft om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Naast het belang van duurzaamheid noemt Team Lead inbound Planning van Zeeman, Tim Dofferhoff, dat in hun geval de barge vele malen goedkoper is dan het truckvervoer en er een stabiele inkomende stroom is als gevolg van tijdelijke opslag op het Alpherium.

Overstappen op de Groene Corridor

De Groene Corridor is onderdeel van het landelijk programma ‘Joint Corridors Off-Road’ van de Topsector Logistiek.  Het doel van dit programma is om betrokken partijen samen te laten werken aan het opschalen en optimaliseren van de verbinding. De onafhankelijke organisaties NewWays Zuid-Holland en LCB Multimodaal Brabant helpen samen meer verladers en logistieke dienstverleners de overstap te maken naar de Groene Corridor.

Duurzaam succes

En met succes, want op dit moment resulteert deze samenwerking in een vermindering van 5.2 miljoen transport kilometer over de weg en een besparing 3.200 Ton Co2 per jaar. Wilt u deel zijn van deze groene samenwerking en weten wat de Groene Corridor voor uw logistieke en duurzaamheidsdoelstellingen betekent, neem dan contact op met Peter van Veelen van CCT.

Bron: Joint Corridors Off-Road, De Groene Corridor: snellere en betrouwbare verbinding tussen Maasvlakte en Alphen aan de Rijn, 2021.